Populisme? Vloek of zegen ?

6 maanden na Donald Trump, 2 maanden na Geert Wilders, net na de Franse verkiezingen en 4 maand voor de Duitse stembusgang is het toch hoog tijd voor een evaluatie van een populistische lente?

Populisme drijft op een kunstmatig onderscheid tussen het volk en de elite. Maar is het nu links of rechts, of allebei? Populisten eisen het morele monopolie op om als enige de vertegenwoordigers te zijn van ‘het volk’, ook wel “de zwijgende meerderheid” genoemd. Tegelijkertijd doen ze er alles aan om hun tegenstanders hun geloofwaardigheid te breken. De Turkse president Erdogan roept: ‘Mijn partij en ik zijn het volk’, en tegen zijn critici: ‘Wie zijn jullie nou helemaal?’. President Donald Trump zei tijdens zijn inauguratietoespraak: ‘De macht is vandaag teruggegeven aan het volk’. Kortom: als hij regeert, regeert het volk. Dit vormt de kern van het populisme.

De toekomst van Europa, de culturele diversiteit, en waarom houdt Erdogan zijn discours aan? We staan wellicht aan de start van een nieuw samenlevingsmodel, wat is daar dan mis mee?

Twee debatten, twee steden

Gent | 8 mei 2017 - 20 u
Arca Theater
Sint-Widostraat 4
9000 Gent


Deelnemers:
 
Daniel Termont, Alexander Decroo (die last minute Gwendolyn Rutten vervangt), Jean-Marie Dedecker, Carl Devos, Michiel Vos (vanuit New York). 

Prijs: € 20 pp inclusief drankje en hapje achteraf

Antwerpen | 11 mei 2017 - 20 u

Afgelast
Fakkeltheater
Hoogstraat 12
2000 Antwerpen
Deelnemers:
 Theo Francken, Wouter Beke, Meryem Almaci, Tom Naegels en Derk-Jan Eppink (vanuit New York).

Prijs: € 20 pp inclusief drankje en hapje achteraf

      
Door de toenemende druk rond de veiligheid voor Staatssecretaris Theo Francken (zie de nationale media de laatste dagen) en de daarmee gepaard gaande protesten van tegenstanders die mogelijks onverwachte extra kosten voor ons betekenen (verzekering, extra controle aan de ingang en medewerkers, …) hebben we als organisatoren besloten het debat van morgenavond 11/5/2017 om 20u in Antwerpen (Fakkeltheater) niet te laten doorgaan.We zullen zeker in de komende weken een nieuw debat organiseren rond een actueel maatschappelijk thema maar omdat we steeds onderwerpen behandelen die nauw aansluiten bij wat actueel is, kan de inhoud veranderen.De laatste uren is er intens overleg geweest met alle partijen zoals het Kabinet van Theo Francken en de Politie Antwerpen. Iedereen heeft lang gezocht naar manieren om bij te springen waar ze konden. De onzekerheid voor de aanwezigen, en de kans op mogelijke schade in de straat en aan de inkom van de zaal door protestgangers is ons echter te groot.We beseffen dat we als kleine organisatie te grote risico’s nemen mbt de vrije toegang voor alle aanwezigen. Dat is alvast helemaal niet de bedoeling. De veiligheid primeert nu voor iedereen. Uitstel dus en wie zijn kaarten al had besteld, die betalen we terug !