New York | 2 - 7 oktober 2017

Niet zomaar een stad!

The Content Makers gaan van 2 tot 7 oktober 2017 naar New York. We willen er 5 dagen lang op zoek gaan naar hoe een stad zich ontwikkelt tot een smeltkroes van culturen, architectuur en leefbaarheid. Vanuit Times Square op Manhattan gaan we op zoek naar die plaatsen die deze wereldstad zo uniek maken, en naar het DNA van de stad. Architectuur met oa Calatrava, maar ook Belgische invalshoeken, en de inspiratie bij de New Yorkse High Line zullen een openbaring zijn.
We laten ons begeleiden en inspireren door mensen die de stad door en door kennen – elk op hun manier:
Jacqueline Goossens
Bekende en gerenommeerde journaliste (oa Knack, De Morgen),  schrijfster van zeven boeken over New Yorkers en hun stad. Reeds decennia volgt en leeft ze er met het zicht op de skyline, steeds op zoek naar andere paden en nieuwe ontmoetingen. Haar gidstochten zijn dan ook altijd  echte ontdekkingstochten. 

Website
Patrick van Rosendaal
Met BE NY wist deze sympathieke Antwerpenaar een merk te worden als eerste “Belgisch” stadsgidsenbedrijf in New York. Onlangs veroverde hij het felbegeerde Amerikaanse staatsburgerschap en nog steeds voelt Patrick dezelfde onweerstaanbare drang om zijn passie voor de stad met zoveel mogelijk landgenoten te delen. Al meer dan 15.000 Belgen werden al door Patrick en zijn team van Belg tot New Yorker gedoopt.

Website
Prof. Dr. Kris Scheerlinck
Professor Kris Scheerlinck leeft en ademt steden uit. 12 jaar woonde en werkte hij in Barcelona, en ook New York City was een tijdlang zijn vaste habitat.  Aan de universiteiten van Barcelona en nu KULeuven leert hij internationale studenten het potentieel van steden ontdekken en uitpuren. Masterclasses en congressen brengen hem naar alle uithoeken van de wereld. Denktanken zoals die van de vorige New Yorkse burgemeester Bloomberg deden al beroep op zijn expertise, wij nu ook!

Website

PROGRAMMA

Nederlandstalig begeleid 5 dagen / 4 nachten
Prijs per persoon (BTW incl.en obv double room): 2295 euro  
Rechtstreekse vluchten Brussel – New York – Brussel met Brussels Airlines (eco seats):
  • SN501   02OCT BRU JFK 1035   1255
  • SN502   06OCT JFK BRU 1815  #0745 
   


Maandag 2 oktober 2017
  • Aankomst in hotel ROW
  • diner om 19u in restaurant BXL Zoute (plaatsen en menu zijn gereserveerd):
    • voor- en hoofdgerecht en 2 drankjes inbegrepen
 
Dinsdag 3 oktober 2017

Voormiddag

Thema: Hipster to Yuppie (met gids Patrick van Rosendaal (BE NY)) – tour duurt 3 u Williamsburg, Brooklyn’s meest trendy wijk, is dé place to be voor hipsters, shopaholics en levensgenieters, en bij uitbreiding iedereen die graag z’n ogen uitkijkt. Dit is de perfecte plek om kennis te maken met Brooklyn en heel even de duizelingwekkende wolkenkrabbers achter je te laten. Bij Mast Brothers proef je de lekkerste chocolade van de stad- een topadresje voor chocoholics!  In Williamsburg heb je een adembenemend uitzicht op de skyline van Manhattan. Geen betere plek om de ferry te nemen naar downtown Manhattan (je vaart onder de Brooklyn Bridge, een avontuur op zich) en het financiële mierennest genaamd Wall Street in te duiken. Tijdens deze tour leer je dat New York héél veel gedaantes heeft. From hipster to yuppie in no time, hier kan het allemaal. We eindigen de tour aan de 9/11 Memorial en het werk van Calatrava.  Hierna is de ideale plek om te gaan lunchen bijv. at Brookfield Place.

Vrije namiddag

Avond: we ontmoeten onze mediawatchers en Big Apple inwoners Michiel Vos en VRT correspondent Björn Soenens.


Woensdag  4/10/2017

Voormiddag:

Thema: Rake ontmoetingen met New Yorkers en hun parken Jacqueline Goossens brieft ons over het verloop van de dag. We nemen de metro naar 125th Street voor een korte wandeling langs de hoofd-winkelstraat van Harlem, daarna richting 139th Street voor een indruk van het originele hart van de campus van CUNY (City University of New York) en de omliggende wijk Hamilton Heights. Daarna metro naar Morris-Jumel Terrace aan 163th Street. Hamilton Heights en Morris-Jumel zijn bekend voor hun mooie architectuur.  Vandaar te voet naar onze afspraak om 11u30 met Ellen Baxter van Broadway Housing in Sugar Hill aan 155th Street https://jacquelinegoossens.wordpress.com/tag/ellen-baxter/

Na afloop zetten we de wandeling verder over de Mc Combs Dam Bridge die ons naar Yankee Stadium in de South Bronx brengt. Tijd voor lunch. Bij mooi weer gaan we voor de eenvoudige hap (stijl broodje/slaatje) te kopen in een van de winkels in de buurt. Picnic in Joyce Kilmer park. Mocht het te koud of te nat zijn dan eten we binnen in een van de eenvoudige restaurants aan het park. Na de lunch doen we een wandeling langs de Grand Concourse, en nemen we de metro naar de Hub voor een korte indruk van één van de commerciële harten van de South Bronx, daarna metro voor de afspraak met Bart Mayoor (om 15u) op Westchester Avenue aan Prospect. Voor of na de afspraak (afhangende van hoe alles verloopt) bekijken we nog enkele murals en memorials in de buurt. 

Ontmoeting om 17u in Flanders House, 265 W 40th St, New York, over hoe het is om te leven, werken en wonen in de stad. Onze contactpersoon daar is Geert De Proost (Geert De Proost geert@flandershouse.org). De volgende Belgen zullen daarbij aanwezig zijn:
 
Donderdag 5/10/2017

Voormiddag

Thema: Waterfronts Revisited, we duiken de architecturale werken van New York binnen Professor Kris Scheerlinck (KUL) gidst ons door New York op zijn eigen manier, startend vanaf Central Station, over de East River naar Brooklyn  bij Hunter’s Point en Greenpoint door tot aan McCarren Park. We zoeken een lunchplek in dit van oorsprong Oosteuropees kwartier en wandelen door Williamsburg om vóór 16u de ferry terug te nemen op de East River naar Mid Town Manhattan, voorbij het HQ van United Nations. Dan zijn we vlakbij (in NYC termen) ons ROW Hotel.

     
Vrijdag 6/10/2017

Voormiddag

Fietstocht in Central Park: Hidden Spots of Central Park  Alsof deze gigantische groene long van New York zo nog niet straf genoeg is, herbergt het park ook nog een hoop pareltjes. Al gehoord van Strawberry Fields, Belvedere Castle en The Shakespeare Garden? De beste manier om al deze prachtige plekjes in Central Park te ontdekken, is met de fiets! Fietsen in New York is supertrendy, en met de wind in je haren voel je je ‘the king of the world’. Onderweg vertelt de gids je een aantal sappige anekdotes die verbonden zijn met het mooiste park ter wereld. (Central Park)  

Vertrek rond de middag vanuit hotel naar luchthaven JFK (vlucht om 18u15)  


Zaterdag 7 oktober 2017 

Aankomst terug in België (ochtend)