De internationale bestseller Philippe Sands

Sands, Philippe (c) Antonio Zazueta Olmos


Dinsdag 2 juni 2020 - 19u30u • Gent

Philippe Sands & Johan Vande Lanotte & Paul Bekaert


Als gouverneur van Galicië voerde SS-Brigadeführer Otto Freiherr von Wächter het bevel over een eenheid die verantwoordelijk was voor de dood van honderdduizend Joden en Polen. Aan het einde van de oorlog in mei 1945 werd hij veroordeeld wegens ‘massamoord’. Achternagezeten door de Sovjets, de Amerikanen en de Britten, en door wraakzuchtige Poolse en Joodse slachtoffers, sloeg hij op de vlucht. Drie jaar lang verschool hij zich in de Oostenrijkse Alpen, waarna hij zich naar Rome begaf en drie maanden in het Vaticaan kan onderduiken. Toen hij zich in juli 1949 voorbereidde op zijn reis naar Argentinië via de ‘rattenlijn’, overleed hij plotseling – slechts een paar dagen na een lunch met zijn ‘oude kameraad’.
De rattenlijn schetst Philippe Sands

In De rattenlijn schetst Philippe Sands een uniek en fascinerend portret van het dagelijkse leven van een nazi-vluchteling, de liefde tussen Wächter en zijn vrouw Charlotte, die elkaar tijdens zijn vlucht bleven schrijven, en van de intriges die zich in Rome afspeelden tussen spionnen uit de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie tijdens de begindagen van de Koude Oorlog. Aan de hand van historische bronnen, Wächters brieven aan zijn vrouw en moderne medische expertise ontrafelt Sands het mysterie dat het jongste kind van de gevluchte oorlogsmisdadiger nog altijd achtervolgt – wat gebeurde er tijdens Wächters jarenlange vluchtpoging en hoe vond hij zijn einde?

Philippe Sands is hoogleraar Internationaal Recht aan University College London en voorzitter van de Engelse tak van PEN, een internationale schrijversvereniging. Daarnaast is hij als advocaat betrokken geweest bij een groot aantal van de belangrijkste internationale strafzaken van de afgelopen jaren, inclusief die van Pinochet, Congo, Joegoslavië, Rwanda, Irak en Guantánamo Bay. Hij schrijft voor de Financial TimesThe GuardianThe New York Review of Books en Vanity Fair. In 2019 ontving hij een eredoctoraat van De KU Leuven.

Johan Vande Lanotte heeft als buitengewoon hoogleraar grondwettelijk recht én als bestuurder een enorme ervaring en expertise opgebouwd. Als Senior Legal Counsel werkt hij mee aan de internationalisering van Van Steenbrugge Advocaten en daagt hij meteen ook het jonge talentvolle team van advocaten uit. Hij pusht het kantoor om maatschappelijke vraagstukken ook ‘out of the box’ te analyseren en zo de blik te verruimen en kennis te verzamelen. Dit doet hij zowel in het domein van de Mensenrechten als in het Ondernemingsrecht.

Deze organisatie is een samenwerking tussen Lannoo Uitgeverij, The Content Makers en Standaard Boekhandel.

Prijs: €19 (drankje inbegrepen)


Gent | dinsdag 2 juni 2020
19u30De Krook
Miriam Makebaplein 1
9000 Gent
Share this