De gaten in onze kaas
12/4/2022
Vorige maand mocht ik enkele dagen doorbrengen in het fantastische Abbaye de La Ramée in Jodoigne. De gelegenheid? Een opleiding rond change management, volgens de veel gevraagde Prosci ADKAR methode. Drie dagen sparren met fijne mensen, een minutieus geregisseerde opleiding (je moet het toegeven, de Amerikanen weten hoe ze een model moeten perfectioneren), prachtig weer, een gezellige sfeer maar wel een pittig tempo, dat ook.
De essentie van de ADKAR methode is dit: om een organisatie succesvol te veranderen moeten alle betrokkenen individueel veranderen. Een tekort aan verandering bij de individuele medewerkers zorgt voor kaas met gaatjes of Swiss Cheese. Die individuele verandering begint bij Awareness (weten waarom) Desire (willen), Knowledge (kennen), Ability (kunnen) en tot slot Reinforcement (volhouden), kort en simpel: ADKAR.
Het onderzoek aan de basis van deze methode leverde bovendien een waarheid als een koe op: succesvolle verandering staat of valt met de actieve en zichtbare steun van de sponsor (= top management). Het hele model is van een fantastische vanzelfsprekendheid en herkenbaarheid. Het legt de vinger op de wonde. Ik voeg de Prosci ADKAR methode met veel plezier toe aan mijn rugzak met ervaring & methodes.
En toch… waarom blijft verandering zo moeilijk?
Het concept van Prosci ADKAR is een handige tool voor het HOE en WAAROM van veranderingen , maar het kan geen antwoord bieden op de vraag van WAT?
De echte essentie is in mijn ervaring vooral dit: de reden waarom veranderingen mislukken is vaak omdat het gewoon slechte veranderingen zijn. De strategie is onduidelijk of verkeerd, het project is topdown uitgewerkt, het project is slecht ontworpen of getimed, er is geen voordeel voor de organisatie.
Samengevat: goed change management is geen oplossing voor slechte projecten.
Een oplossing kan zijn om weerstand tegen verandering als een essentieel onderdeel van het WAT mee te nemen: wat zeggen de gaten in onze kaas over de kwaliteit van ons project en ons beslissingsproces? Begin elk project met een eerlijke beoordeling: is dit een prioriteit? Heeft het een duidelijk doel en tijdschema? Wat zal dit project doen/oplossen/verbeteren?
Mijn ervaring is dat veranderingen met een goede WAT minder verandermanagement nodig hebben. Deze projecten zijn gemakkelijk te herkennen: de reactie van de betrokken is meestal ‘EINDELIJK’ !